Problemen die u kunt ervaren met ontluchten van de riolering

De riolering ontluchten gebeurt als het goed is, volledig automatisch. Wanneer er afvalwater door de riolering wordt gespoeld, dan wordt het lucht in de buizen waar dit doorheen spoelt netjes afgevoerd naar een ontluchtingspijp op het dak. Wanneer dit systeem niet naar behoren functioneert dan ervaart u hier de problemen van binnen uw woning. Het ontluchten van de riolering is een verantwoordelijkheid die hoort bij het takenpakket van een loodgieter. Dit is dan ook de vakman die u moet inschakelen als u hiermee problemen ervaart. Onze loodgieters zijn u graag van dienst om deze op te lossen. Wij kunnen u ook vertellen wat de soort problemen zijn die u kunt ervaren met de riolering ontluchten en wat er gedaan kan worden om dit op te lossen.

Niet voldoende ontluchten bij regenbui

Het meest voorkomende probleem dat mensen ervaren met het ontluchten van de riolering, is dat er niet voldoende lucht uit het systeem kan ontsnappen tijdens een regenbui. In Nederland komt regelmatig een hoosbui voor. Een regenbuit waarbij in korte tijd een grote hoeveelheid water uit de lucht komt vallen. Dit water moet door de riolering worden weggevoerd. Het gevolg van een grote hoeveelheid water die in het riool stroomt is dat er dan ook veel lucht uit de buizen moet ontsnappen. Indien niet voldoende ontlucht kan worden, dan zoekt de lucht de weg van de minste weerstand. Het kan daardoor voorkomen dat lucht uit de riolering omhoog borrelt uit uw wc, het doucheputje of de afvoer van uw gootsteen. Iets wat de loodgieter tegen dit probleem kan doen is een ontlastput plaatsen.

Vieze lucht ruiken uit de riolering

Wanneer er lucht uit de riolering-afvoeren in uw woning omhoog komt borrelen, dan is dit een duidelijke indicatie dat er iets misgaat bij het ontluchten van de riolering. Het is dan duidelijk dat u de loodgieter in moet schakelen om een oplossing voor het probleem te vinden. Iets minder duidelijk is dit wanneer u alleen een vieze lucht ruikt. Het is dan vaak niet direct duidelijk waar dit vandaan komt. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat mensen vergeten dat er een ontluchtingspijp van de riolering op het dak zit. Als zij dan een dakraam of dakkapel hiernaast maken, dan zal u zeker de vieze lucht uit de riolering ruiken. Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn dat de loodgieter de ontluchtingspijp op het dak verlegd en op een andere plek laat uitkomen.